In 2021 was er in ons land een flinke daling van het aantal ladingdiefstallen. Er werden toen ‘slechts’ 185 incidenten gemeld. Helaas zijn we in 2022 weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Vorig jaar werd er maar liefst 727 keer een melding gedaan van ladingdiefstal. Opvallend is dat de lading bij negentig procent van de gemelde diefstallen niet was beveiligd. Terwijl preventie echt de beste manier is om ladingdiefstal tegen te gaan. Wat kunt u doen?
Controle vooraf
Voor het transport plaatsvindt, kunt u zich afvragen: wie zijn daarbij betrokken? Bent u zelf de transporteur? Vraag dan om een Verklaring Omtrent Gedrag bij het werven van personeel en controleer de sollicitant in het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS). Besteedt u het transport uit, controleer dan via de website van de NIWO of de vervoerder in het bezit is van een vergunning beroepsgoederenvervoer. En is het bedrijf inderdaad gevestigd op het opgegeven adres?
Afspraken en instructies
Uiteraard is de beveiliging van zowel de vrachtwagen als de aanhanger of oplegger van belang. Zorg ervoor dat die zijn voorzien van goedgekeurde mechanische en elektronische beveiligingen. Transporteur en opdrachtgever doen er verder goed aan om voorafgaand aan de rit duidelijke afspraken te maken. Bijvoorbeeld over het samenstellen van het ritprogramma en het inzetten van een bijrijder. Cruciaal is het gedrag van de chauffeur. Die moet duidelijke instructies krijgen betreffende het opbergen van documenten, veilig laden/lossen, parkeren, overstaan en tanken. Hij moet weten waar veilige stallingsmogelijkheden en veilige plekken om te overnachten zijn. Gebeurt er onderweg iets, dan moet hij uw bedrijf kunnen bereiken voor overleg.
Niet alleen financiële schade
Het gemiddelde schadebedrag van een ladingdiefstal is 140.808 euro. Het gaat dan om het verlies van de lading, maar ook vaak om beschadiging van het voertuig. En de kosten stijgen ook omdat de vrachtwagen niet rijdt. Maar er is niet alleen financiële schade. Ladingdiefstal kan grote psychische gevolgen hebben voor de chauffeur. Bijvoorbeeld als zijn truck is opengebroken terwijl hij erin lag te slapen. De methoden van criminelen om een buit te veroveren, worden bovendien steeds grimmiger. De chauffeur kan zelfs bedreigd worden met wapens. Duidelijke instructies over hoe te handelen bij een overval hoort daarom ook een plaats te krijgen in het preventiebeleid.
Advies over transportverzekering
Als u een transportverzekering wilt afsluiten, stellen verzekeraars een aantal eisen op het gebied van preventie. Wat er precies van u verwacht wordt hangt onder meer af van het soort transport en de te vervoeren goederen. En of u zelf de transporteur bent of het transport heeft uitbesteed. Vraag ons om advies als u wilt u weten welke transportverzekering geschikt is voor uw bedrijf.