Al jaren is er sprake van krapte op de woningmarkt. Het tekort kan worden teruggedrongen door nieuwe woningen te bouwen, maar het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen ligt op dit moment nog relatief laag, evenals het aantal vergunningen voor nieuwbouw. De bevolking groeit waardoor de vraag naar woningen stijgt en het aanbod verder achterblijft.
Huurwoningen te koop
Wel komen er tegenwoordig vaker huurwoningen op de koopmarkt. Veel verhuurders hebben geen trek in strengere wetgeving om huurverhogingen tegen te gaan. Ook is er de kans dat het bezit van een tweede woning zwaarder belast wordt. Een huis kopen om die te verhuren is bovendien minder winstgevend door de opgelopen hypotheekrente en de hogere overdrachtsbelasting. Daarom komen er minder koopwoningen in handen van beleggers, wat gunstig is voor individuele kopers. Positief is dat de doorstroming beter op gang is gekomen. Het aantal woningverkopen is in 2024 gestegen en deskundigen verwachten dat die stijging in de eerste maanden van 2025 aanhoudt.
Lonen, rente, leennormen en huizenprijzen
In 2024 stegen de huizenprijzen behoorlijk en de verwachting is dat die trend doorzet in het begin van 2025. De prijsstijgingen komen onder meer voort uit een verbeterde betaalbaarheid omdat de lonen flink zijn gestegen. Ook volgend jaar zullen salarissen voor velen verder omhoog gaan. En wie in 2025 een loonsverhoging krijgt, kan een hogere hypotheek krijgen. Daarnaast is de rente gestabiliseerd en zelfs iets aan het dalen, wat waarschijnlijk ook in 2025 zal gebeuren. Hogere lonen, lagere rente, hogere hypotheek: dat stimuleert de vraag. Omdat het aanbod onvoldoende blijft, gaan de prijzen verder stijgen. Economen verwachten dat huizenprijzen volgend jaar blijven stijgen.
Algemeen beeld en individuele situaties
Niemand heeft een glazen bol, dus hoeveel waarde moet u hechten aan de verwachtingen van deskundigen? Zeker is dat er ook volgend jaar krapte zal zijn op de woningmarkt. Er zijn immers niet zomaar woningen bijgebouwd en veel mensen hebben een koopwens. Ook is de woningmarkt niet afgestemd op de woonbehoeften in Nederland, waardoor bepaalde groepen minder kans hebben om een geschikte woning te vinden. En de rente? Die is onder meer afhankelijk van de inflatie. Die is wel wat afgenomen, maar nog niet op het gewenste niveau van 2%. Verwacht wordt dat de centrale banken de rente gaan verlagen. Maar gebeurt dat ook als de inflatie weer toeneemt als gevolg van globale economische ontwikkelingen? En ten slotte de lonen. Dat is heel individueel bepaald. Krijgt u volgend jaar meer in uw loonzakje, dan staat u er op de woningmarkt ook beter voor.
Uw kansen op de woningmarkt
De belangrijkste vraag is: hoe zijn úw kansen om een woning te kopen? Dat hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Als u bij ons aanklopt voor advies gaan we na welke hypotheek u kunt krijgen en hoeveel u daarvoor gaat betalen. Dan weet u in welke prijsklasse u op Funda moet gaan zoeken.