Als eigenaar van een motorvoertuig heeft u verplicht een WA verzekering. Veroorzaakt u met uw voertuig schade bij een ander en u wordt daarvoor aansprakelijk gesteld? Dan dekt deze verzekering die schade. Bent u juist degene die schade oploopt door het voertuig van iemand anders? Dan kunt u via zijn WA-verzekering de schade vergoed krijgen.
Niet of gedeeltelijk aansprakelijk
Iemand die schade bij u veroorzaakt hoeft niet altijd aansprakelijk te zijn. Als hij de aanrijding bijvoorbeeld redelijkerwijs niet had kunnen voorkomen, kan het zijn dat zijn WA-verzekeraar de aansprakelijkheid niet erkent en dus ook niets uitkeert. Om misverstanden te voorkomen doet u er goed aan om direct na een ongeval samen met de andere partij het schadeformulier in te vullen. Ook getuigenverklaringen en foto’s kunnen als bewijs voor aansprakelijkheid gelden. Met een doktersverklaring kunt u aantonen dat u letselschade heeft opgelopen door het ongeval. Het kan overigens ook zo zijn dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. In dat geval bent u zelf ook deels schuldig aan het ongeval. U kunt dan slechts een gedeeltelijke uitkering verwachten.
Onbekende of onverzekerde dader
Er zijn nog een paar situaties waarin u als slachtoffer geen beroep kunt doen op de WA-verzekering van de tegenpartij. Bijvoorbeeld als de dader is doorgereden na het ongeval, als hij onverzekerd is of als hij in een gestolen voertuig reed. Dat hoeft niet te betekenen dat u zelf opdraait voor de schade. Het Waarborgfonds Motorverkeer kan onder voorwaarden uw schade vergoeden. Zowel materiële schade bijvoorbeeld aan een fiets, auto of woninggevel, als letselschade zoals een gebroken arm, kunnen vergoed worden. Voor materiele schade geldt een eigen risico van €250,-.
Zelf onderzoek doen
Om een vergoeding te krijgen van het Waarborgfonds moet het wel vaststaan dat niet uzelf, maar een tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. De schade moet bovendien veroorzaakt zijn door een motorrijtuig, dus niet door bijvoorbeeld een fiets of een kinderstepje. Ook moet u aantoonbaar uw best hebben gedaan om erachter te komen wie de dader is. Dat betekent aangifte doen bij de politie en getuigen zoeken, bijvoorbeeld door een buurtonderzoek of een advertentie. Dit onderzoek moet u binnen 14 dagen doen, anders krijgt u de schade sowieso niet vergoed.
Verzekeren voor schade en letsel
Op welke verzekeringen kunt u een beroep doen als de WA verzekering van de tegenpartij niets uitkeert en het Waarborgfonds ook niet? Voor schade aan uw auto kan dat een WA-casco of een Allrisk autoverzekering zijn. Een inzittendenverzekering vergoedt na een ongeval letselschade voor alle inzittenden. En een ongevallenverzekering keert uit als u door een ongeval blijvend invalide raakt of komt te overlijden. Dat is ongeacht of het om een verkeersongeval ging, of u daar met een motorvoertuig bij betrokken was en of u het ongeval zelf veroorzaakt heeft. Meer weten? Wij adviseren u graag.