U heeft overwaarde op uw woning als de verkoopprijs hoger is dan uw hypotheekschuld. Deze overwaarde komt vrij als u uw woning verkoopt, maar het is soms ook mogelijk de overwaarde te verzilveren. Wat zijn de mogelijkheden?
Overwaardehypotheek
Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden senioren de mogelijkheid hun overwaarde te verzilveren zonder dat zij hun huis hoeven te verkopen. U sluit dan een overwaardehypotheek, waarbij u een deel van de overwaarde krijgt uitgekeerd, hetzij in een keer, hetzij in maandelijkse termijnen. Uiteraard moet de beschikbare overwaarde zo hoog zijn dat de bank geen risico loopt als de huizenprijzen zouden dalen. De overwaardehypotheek lost u niet af en de rente die u verschuldigd bent, wordt bijgeschreven op uw hypotheek. Uw maandlasten stijgen dus niet, maar de hypotheekschuld gaat wel omhoog. Uw overwaarde neemt bovendien af. De uiteindelijke hypotheekschuld wordt afgelost als de woning verkocht wordt.
Het bedrag dat u kunt verzilveren, verschilt van bank tot bank. Laat ons u daarom adviseren.
Verhuizen naar andere koopwoning
Als u uw huis met overwaarde verkoopt, is de winst voor u. Maar als u vervolgens een andere woning wilt kopen, geldt de bijleen-regeling. Die houdt in dat uw nieuwe hypotheek niet hoger mag zijn dan de aankoopprijs van uw nieuwe woning minus de overwaarde van uw oude woning.
Verbouwen
U kunt uw overwaarde ook verzilveren om een verbouwing te realiseren. U verhoogt dan uw hypotheek of sluit een tweede hypotheek af. Er moet wel voldoende overwaarde zijn en uw inkomen moet hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Zolang u de overwaarde benut voor een verbouwing of woningverbetering, is de rente van de verhoogde of de tweede hypotheek aftrekbaar.
Andere pagina’s: