U krijgt in het nieuwe pensioenstelsel meer keuzemogelijkheden. Zo kunt u schuiven met uw pensioendatum: die kunt u vervroegen of uitstellen. Of u kiest voor een hoog-laagpensioen. In dat geval krijgt u de eerste jaren een hogere pensioenuitkering en later juist een lagere. Het blijft uiteraard altijd mogelijk om in de hele pensioenperiode hetzelfde maandelijkse bedrag te ontvangen.
Uitkering ineens
Een opvallende keuze die u als pensioendeelnemer misschien al per 1 januari 2023 mag maken, is dat u in een keer maximaal 10% van uw pensioenpot of lijfrente kunt opnemen. Dat kan een uitkomst zijn als u eerder wilt stoppen met werken en de periode tot uw AOW-leeftijd financieel moet zien te overbruggen. Maar breng eerst álle gevolgen van de opname in kaart voor u een beslissing neemt. Want hoe aantrekkelijk het ook lijkt om in een klap over zoveel geld te beschikken, die keuze heeft ook andere financiële gevolgen. Het Nibud waarschuwt daarvoor. Wat kunnen de gevolgen zijn?
Financieel nadelig
Als u in een keer een flinke hap uit uw pensioenpot neemt, vallen uw inkomsten in dat jaar veel hoger uit. Als dat erg hoog is, valt u in een hogere belastingschijf en betaalt u meer inkomstenbelasting dan wanneer u het geld verspreid over de jaren ontvangt. Een ander punt van aandacht zijn de toeslagen. Als uw inkomen in een bepaald jaar erg hoog is, dan wordt uw recht op toeslagen kleiner of vervalt zelfs helemaal. Ook uw zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Naast uw individuele zorgpremie betaalt u namelijk ook een inkomensafhankelijke bijdrage. Die bijdrage is hoger als uw inkomen hoger is. En ten slotte: als u ineens 10% van uw pensioenpot opneemt, krijgt u later een lagere pensioenuitkering. Overigens is de wet is nog niet helemaal rond. Het is daarom nog niet zeker dat u per 1 januari 2023 al een eenmalige opname kunt doen. Het ministerie van SZW laat weten dat dat de regeling alleen van kracht wordt als de details uitgewerkt zijn.
Bespreek uw pensioensituatie
Dat u straks meer keuzemogelijkheden heeft met uw pensioen, is toe te juichen. Maar welke keuzes zijn voor u het aantrekkelijkst? Die vraag kunnen wij niet zomaar beantwoord worden. Pas als wij weten hoe u er tijdens uw (pre)pensioenperiode financieel voor staat, is een goed advies mogelijk. Wij gaan daarom graag met u in gesprek en kijken dan naar het hele financiële plaatje: uw werknemerspensioen, uw vermogen, uw hypotheek, de overwaarde van uw woning, uw individuele pensioenregelingen en uw betalingsverplichtingen. Daarna vragen we naar uw wensen. Wat zijn uw plannen en hoe kunt u de regels van het nieuwe pensioenstelsel gebruiken om die plannen financieel te verwezenlijken?
Wilt u meer inzicht in uw pensioensituatie en advies over maatregelen die u kunt treffen, ook gezien het gewijzigde pensioenstelsel? Neem dan contact op met ons kantoor.