Met een AOV zorgt u ervoor dat uw inkomen op peil blijft als u vanwege arbeidsongeschiktheid niet zelf uw geld kunt verdienen. U kunt ziek worden door omstandigheden op uw werk, maar de oorzaak kan daar ook buiten liggen. Denk aan een ongeval, ernstige ziekte, chronische aandoening of psychische klachten. Als u daardoor niet kunt werken, ontstaat er een inkomensprobleem.
Welke dekking kiest u?
Maar wanneer keert een AOV dan uit en op welk bedrag kunt u rekenen? Daarover maakt u voor het afsluiten van de verzekering afspraken. U kiest welk percentage van uw inkomen u verzekert. Ook mag u bepalen voor hoe lang u uitkeringen ontvangt, bijvoorbeeld voor twee jaar of tot aan uw pensioen. En u kiest een wachttijd. Wilt u al na een paar maanden uitkeringen ontvangen of kunt u wel een of twee jaar wachten? En wilt u dat de uitkeringen meestijgen met de inflatie of vindt u het prima als de bedragen altijd gelijk blijven? Uw keuzes hangen onder meer af van uw inkomen, uw leeftijd, uw vermogen, uw privésituatie en uw bereidheid risico’s te lopen.
Verzekeraar kijkt naar uw risico’s
Maakt het voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan helemaal niet uit wat voor werk u doet? Toch wel. Want een verzekeraar kijkt naar de kans dat u daadwerkelijk een ziekte of een aandoening krijgt. Dat risico is groter als u gevaarlijk of zwaar werk doet, maar andere aspecten wegen ook mee. Uw medische geschiedenis, uw leeftijd en of u rookt bijvoorbeeld. De verzekeraar kan op basis daarvan een hogere premie vragen of bepaalde aandoeningen uitsluiten van de dekking. Uw beroepsmatige en persoonlijke/medische situatie en uw eigen keuzes bepalen uiteindelijk uw AOV.
AOV heeft aandacht voor preventie
Overigens biedt een AOV meer dan alleen uitkeringen. Om te voorkomen dat u arbeidsongeschikt wordt, hebben verzekeraars in hun AOV-pakket ook preventieve maatregelen opgenomen. Dat varieert van een persoonlijke gezondheidscheck en vitaliteitsprogramma’s tot preventief psychische hulp en coaching. Ook denken verzekeraars mee over oplossingen om het bedrijf draaiende te houden in de tijd dat u niet werkt. De meeste ondernemers zijn namelijk binnen twee jaar hersteld. Het zou jammer zijn als zij in die periode moeten stoppen met de zaak of failliet gaan.
Hoe zorgt u voor inkomenszekerheid?
Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen, ook jonge en gezonde ondernemers. Als u niet wilt dat dat meteen het einde van uw bedrijf is en als u financiële problemen wilt voorkomen, bespreek dan met ons wat u kunt verwachten van een AOV. Wij laten zien welke keuzes u kunt maken en wat u dan aan premie gaat betalen. De premies zijn trouwens fiscaal aftrekbaar. Misschien een extra reden om nu echt werk te maken van inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid.